دانشگاه علم و صنعت ایران- سخن دبیر کنفرانس
پیام دبیر کنفرانس

بازیابی تصاویر و رنگ‌ها
 
 

دبیر همایش:دکترسید حسن هاشم آبادی

عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی شیمی

 دانشگاه علم و صنعت ایران

با توجه به اینکه علوم محاسباتی نقش مهمی در حل مسائل علمی و فناوری قرن بیست و یکم در دامنه محاسباتی وسیعی از مقیاس مولکولی در تشخیص علت خیلی از بیماریها و تحلیل محاسباتی اجرام آسمانی بازی می کند. بخش زیادی از این شبیه سازی­ها در رشته های مختلف مهندسی مورد استفاده قرار می­گیرند. در مهندسی شیمی بصورت معمول از شبیه سازیهای CFD برای یافتن طراحی بهینه و همچنین رفع مشکلات عملیاتی استفاده می­گردد. در دنیای پر شتاب رقابتی امروزی، موفقیت بسیاری از شرکتها و بخش های مختلف صنعت در گرو میزان توانمندی آن­ها در استفاده از روش­های نوین در طراحی فرآیندها می­باشد. شکی نیست با توجه به مزایای بالقوه­ای که در شبیه سازی­های مهندسی وجود دارد، آن بخشهایی که نخواهند با شرایط جدید همراه شوند، توانمندی ماندن در رقابت نوآورانه را از دست خواهند داد. کاهش منابع در اختیار بشر، در نتیجه افزایش قیمت نهاده های تولید، راهبران فردای صنعت را به استفاده از مدلهای مجازی برای کاهش هزینه­ها ترغیب می کند.
گزارشهای زیادی از موفقیت­های استفاده از شبیه سازی CFD در یافتن راه حل بسیاری از مشکلات فرایندی و طراحی دستگاهها و تجهیزات خاص می توان یافت. در یک مطالعه که در مدت 6 سال در یک شرکت تولید کننده مواد شیمیایی انجام شد نشان داد که نرخ برگشت کل سرمایه گذاری انجام شده روی کاربرد CFD در حل مشکلات این واحد تقریبا 600% بوده است. سوال اساسی اینجا این است که با توجه به مزیت­های فراوانی که در استفاده از این شبیه سازی­ها وجود دارد، چرا کشور ما استفاده چندانی از آن تا کنون نبرده است؟
 آنچه مشخص است کاربردی شدن این دیدگاه یک عزم ملی را می‌طلبد. شناخته شدن این موضوع به عنوان یک اولویت در سند توسعه علمی کشور از یک سو، برنامه ریزی و انجام اقدامات اصولی و بنیادی توسط دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی جهت ایجاد و توسعه محیط‌های نرم افزاری منطبق بر نیازهای صنعت از سوی دیگر می‌تواند گام بزرگی در توسعه این فناوری در کشور باشد. تاسیس انجمن علوم محاسباتی کشور نیز می‌تواند در جهت ساماندهی مراکز فعال، سیاست گذاری کلان و تنظیم نقشه راه برای مطرح شدن کشور عزیزمان در این فناوری نوین بسیار مفید باشد. ایجاد شبکه ملی مراکز تحقیقاتی فعال CFD در حوزه‌های مختلف کاربردی از جمله صنایع شیمیایی و نفت می‌تواند به کاربردی شدن محصولات آن‌ها و جلوگیری از کارهای تکراری بسیار موثر باشد. با توجه به محدودیت‌های موجود و عدم دسترسی از سوی مراکز دانشگاهی و صنعتی به بسته‌های نرم افزاری اصلی نیز باعث شده است مقداری از کاربردی شدن آن‌ها در کشور کاسته شود. لذا یکی از مأموریت‌های مهم جامعه دانشگاهی اقدام عملی و جدی در جهت ایجاد کدهای CFD بومی می‌باشد. با توجه به اینکه ایجاد این نرم افزارها عموماً نیاز به متخصصینی در سطوح بالا در رشته‌های مهندسی فرآیند، مهندسی کامپیوتر و ریاضیات دارند و خوشبختانه کشور عزیزمان نخبگانی زیادی در این موضوعات در اختیار دارد، لذا باید اقدامات جدی جهت ایجاد کد ملی CFD در کشور برنامه ریزی و اجرا گردد. تولید این کدها و تلاش در جهت ایجاد اطمینان در صنعت، به عمومی‌تر شدن استفاده آن‌ها در صنایع کشور کمک خواهد کرد. می‌دانیم بسته نرم افزاری از این دست با چه قیمتی در دنیا فروخته می‌شود، لذا برنامه ریزی برای صادرات آن‌ها نیز می‌تواند ارزش افزوده فراوانی را نصیب کشور کنند و با اشتغال تعداد زیادی از فارغ التحصیلان جوان دوره‌های دکترای تخصصی کشور از مهاجرت نخبگان نیز جلوگیری به عمل آید. جهت نیل به اهداف فوق الذکر، خداوند را شاکریم که فرصتی دست داد تا بتوانیم میزبان دانشمندان، پژوهشگران و صنعتگران کشور در پنجمین کنفرانس ملی کاربرد CFD در صنایع شیمیایی و نفت با شعار "تحول در روش‌های مهندسی – کاهش هزینه های تولید- رشد اقتصادی" باشیم.


نشانی مطلب در وبگاه دانشگاه علم و صنعت ایران:
http://cfd.iust.ac.ir/find-1.86.15.fa.html
برگشت به اصل مطلب